ЕС дава 191 млн. евро за реклама на храни

Мерките са насочени главно към потребителите в Европа с цел здравословно хранене

Европейската комисия предоставя общо 191 милиона евро за реклама на храни на пазарите в трети страни, както и на вътрешния пазар в Европа. Средствата са за следващата година и са увеличени с малко над 12 милиона спрямо настоящата година.

С близо 89 милиона евро ще бъдат финансирани рекламни кампании в бързо растящите пазари в Канада, Китай, Колумбия, Япония, Корея, Мексико и Съединените щати. За вътрешния пазар са предвидени около 63 милиона, а останалите средства ще се дават за трансгранични програми и за рекламирането на единични продукти, например маслини за пряка консумация.

В рамките на Общността ще се подкрепят кампании, които рекламират различните европейски етикети за качество, както и регионални специалитети със защитено географско обозначение. Част от средствата са предвидени за подкрепа на продажбите на устойчиво произведен ориз и за плодове и зеленчуци. Тези мерки са насочени главно към потребителите в Европа с цел здравословно хранене.

По думите на агрокомисар Фил Хоган Европейският съюз е най-важният производител на качествени храни и напитки в света. С растящия брой на търговските споразумения се разкриват нови пазари за фермерите от Общността, но се искат средства, за да се запознаят клиентите в тези страни с европейските продукти.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.