1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС глоби производител на храни с 337,5 млн. евро

ЕС глоби производител на храни с 337,5 млн. евро

Фирмата е участвала в антиконкурентни сделки и също така е злоупотребила с господстващото си положение в нарушение на антитръстовите закони на Европейския съюз

Глоба в размер на 337,5 милиона евро наложи Европейската комисия на американски производител на сладкарски изделия, сред които известни шоколади и бисквити. Според Брюксел компанията умишлено е ограничавала продажбите на някои продукти в рамките на страните от съюза.
 
По думите на комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер американският концерн, световно известен с шоколадовите си изделия незаконно е ограничил трансграничните продажби в ЕС. Компанията е направила това, за да поддържа по-високи цени на продуктите си в ущърб на потребителите. 
 
Санкцията, наложена от Европейската комисия, продължава натиска срещу компании, които налагат териториални ограничения на доставките на дистрибутори и търговци на дребно.
 
От Комисията изтъкват, че фирмата е участвала в антиконкурентни сделки и също така е злоупотребила с господстващото си положение в нарушение на антитръстовите закони на Европейския съюз. Наложената глоба беше намалена с 15%, след като компанията призна за нарушенията.
Според Брюксел между 2012 и 2019 година производителят е ограничил обхвата на пазарите или клиентите, на които седем доставчици на едро могат да препродават продуктите му, и също така е попречил на 10 изключителни дистрибутори в някои страни от ЕС да отговарят на заявки за продажба от клиенти в други страни от съюза. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.