1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС обсъжда контролните механизми

ЕС обсъжда контролните механизми

Земеделските министри ще продължат дискусиите си тази седмица

Разискванията за биоземеделието навлизат в горещата си фаза. Членките на Европейския съюз спорят в момента за контрола на вносните стоки и за граничните стойности за препаратите за растителна защита.

Както е известно, биопродуктите не бива да са третирани с химически препарати. За да се гарантира, че в предлаганите на пазара плодове и зеленчуци няма остатъци от такива химикали, Европейската комисия предлага гранични стойности, равни на тези при бебешките храни. Против тази идея в момента са Австрия, Германия, Великобритания, Дания, Швеция и Словакия. Според тях, това противоречи на принципа на причинителя. Ако в биоферми се срещат забранени вещества, това често се дължи на неволно замърсяване чрез въздушни течения от съседни стопанства, където е имало пръскане. Тъй като Комисията не се отказва от предложението си, преговорите по тази точка са в задънена улица.

Разнопосочни са мненията и относно вноса на биопродукти. Много членки на Съюза се придържат към досегашната практика, която признава био-стандартите в определени трети страни. Комисията обаче иска да проверява дали всеки отделен продукт отговаря на брюкселските изисквания. Дания и Холандия вече изказаха мнение, че такива контроли могат да затруднят развиващи се страни, изнасящи екзотични плодове и зеленчуци, за които в Европейския съюз още няма правила.

Земеделските министри ще продължат дискусиите си тази седмица. Латвийското председателство иска до месец май да е обединило становищата на всички ресорни шефове. До тогава се очаква и позицията на земеделската комисия в Европейския парламент. Първите тристранни срещи са планирани през юни, защото Европейската комисия е заложила краен срок за преговорите за новата био-директива, който изтича през юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.