1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС одобри ревизираните мерки във връзка с чумата по дребните преживни животни

ЕС одобри ревизираните мерки във връзка с чумата по дребните преживни животни

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните

Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково, бяха приети от страните членки на Европейския съюз (ЕС). Българската агенция по безопасност на храните съвместно с Европейската комисия (ЕК) представиха бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните на 16 януари 2019 г. в Брюксел.

На 09 януари 2019 г. със Заповед на изпълнителния директор, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в областите Ямбол, Бургас и Хасково, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

Клиничните прегледи и лабораторни изследвания ще продължат да се извършват в региона от официалните ветеринарни лекари, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

Със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ се ревизира контролът, без да се отменя надзора и мерките във връзка със заболяването чума по дребните преживни животни. С нея се въвеждат облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарни лекари с извършване на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

Стратегията на БАБХ е да постигне общата цел за фермерите и българските ветеринарни власти – да се докаже и потвърди, че заболяването е овладяно за територията на страната ни, както и да се възстановят търговските взаимоотношения и партньорства с други страни, да се върне доверието към българския стопанин и да се даде гаранция за здравния статус на животните и безопасността на продукцията им.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за превенция и контрол на болестта, с оглед възстановяване статута на страната, свободна от чума по дребните преживни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.