1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС подготвя нови правила за биогоривата

ЕС подготвя нови правила за биогоривата

Делът на биогоривата, използвани в автомобилния транспорт ще бъде ограничен до 7%

Нови правила за използването на биогоривата подготвя Европейската комисия. Алтернативните енергийни източници са подлагани на сериозна критика, защото за отглеждането на рапица се отделят големи площи, на които не се сеят хранителни култури. 

Комисията по околна среда в Европейския парламент гласува делът на биогоривата, използвани в автомобилния транспорт и произведени от растения като рапица, царевица и соя, да бъде ограничен до 7%.

Според предвидените промени екогорива ще могат да се използват и в по-големи обеми, но държавите ще имат право да приспадат само тези 7 на сто за достигане на климатичните си цели.

За отглеждането на енергийните култури се губят прекалено много площи. Често заради соя например се изсичат гори, което е вредно за климата. Затова все повече експерти препоръчват биогорива да се произвеждат от водорасли, растителни отпадъци и шлака от водопречиствателни станции.

Европейският съюз си е поставил целта до 2020 година 10 % от горивата в транспорта да са от възобновяеми източници. В момента този дял е 5 на сто. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.