1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС подкрепи развитието на аквакултурите

ЕС подкрепи развитието на аквакултурите

Природозащитниците са против

Европейските земеделски министри подкрепят развитието на аквакултури в Европа. Те застанаха зад плана, въпреки възраженията на природозащитниците, които твърдят, че „рибното фермерство" създава повече проблеми, отколкото решава, предаде EUbusiness.

 „Развитието на аквакултурите в Европа изпадна в застой през последното десетилетие за разлика от високия ръст в сектора по света и особено в Азия", се казва в изявление на Съвета на министрите. „Рибното фермерство" е добър отговор на свръхулова и изтощаването на рибните популации в ЕС.

През май Европейската комисия започна публично обссъждане на политиката в ресора рибарство за 2010 г. Европейската комисия отбелязва бавния напредък от реформите в сектора през 2002 г. във ъзстановяването на запасите от риба. Като резултат при 80% от запасите в европейските морски територии риболовът е надхвърлен, при средно световно ниво от 28%. Още по-тревожен е фактът, че учеите не са наясно със състоянието на 59% от запасите от рибни видове поради недостатъчно точна информация за улова.

Съветът на Европейския съюз ежегодно определя Общи допустими улови за основните видове риба за всяка страна. Те са съобразени с възможностите за устойчиво възстановяване на рибните запаси.

В Европа най-добре развито е „рибното фермерство" във Франция (стриди и миди), Великобритания и Гърция (сьомга, шаран, ракообразни и мекотели). Противно на становището на министрите, някои еколози оспорват положителните оценки за аквакултурите. Според тях са нужни пет или шест килограма живо тегло „дива" риба, за да се произведе един килограм „култивирана" риба. Освен това „рибното фермерство" нанася сериозни щети на околната среда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.