1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС предоставя 129 милиона евро за укрепване на сътрудничеството и проекти в 11-те гранични региона на Гърция и България

ЕС предоставя 129 милиона евро за укрепване на сътрудничеството и проекти в 11-те гранични региона на Гърция и България

Програмата ще развива и насърчава културното и природното наследство на трансграничния район

Европейската комисия прие днес трансгранична програма за Гърция и България, която ще допринесе за създаване на нови работни места и растеж чрез насърчаване на предприемаческата дейност и подобряване на капацитета на малките и средните предприятия за разширяване на тяхната дейност отвъд местните пазари. Програмата е на стойност 129 млн. евро, с финансиране от Европейския съюз в размер на повече от 110 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева каза: "Тези 250 млн. лева показват как европейският бюджет отива там, където има най-голяма нужда от него. Това са пари за намаляване щетите от бъдещи природни бедствия, по-добър транспорт и повече туристи - все приоритети за региона на Южна България. Крайната цел е повече работни места, благодарение на които по-голям брой хора да живеят по-добре."

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Програмата, която Европейската комисия прие днес, ще помогне на 11-те гранични региона в България и Гърция да работят заедно и да решават общи проблеми, като например справяне с безработицата и подобряване на социалните услуги за уязвимите общности. Новата програма е съсредоточена върху постигането на резултати и ще доведе до реални и видими промени, например по-добра транспортна инфраструктура, по-добро водоснабдяване и възможности за нови работни места.“

Програмата ще акцентира върху следните четири приоритета:

•        конкурентоспособност и новаторство в трансграничния район,
•        устойчивост и приспособимост към климата в трансграничния район,
•        по-добра свързаност на трансграничния район,
•        социално приобщаване в трансграничния район.

Програмата, която обхваща 11 гръцки и български региона, ще подобри също трансграничното сътрудничество за по-добра защита на местното население от рискове от наводнения. Тя ще развива и насърчава културното и природното наследство на трансграничния район. Освен това инвестициите по програмата Interreg ще подобрят управлението на водните ресурси и трансграничната свързаност. Това означава съкращаване на времето за пътуване, както и подобряване на безопасността на движението. Накрая, програмата има за цел да разшири социалното предприемачество в граничния район, което би довело до увеличаване на заетостта в социални предприятия и до повече социални услуги за уязвимите общности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.