1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС прие нови правила за по-добра защита на потребителите

ЕС прие нови правила за по-добра защита на потребителите

Снимка:

Държавите членки ще могат да добавят и допълнителни изисквания в зависимост от националните условия

Днес Съветът на Европейския съюз прие нови правила за по-добра защита на потребителите в Общността, предаде пресслужбата на институцията.

Новата директива напълно хармонизира списъка с информация, която потребителите трябва да получават при продажба. Държавите членки ще могат да добавят и допълнителни изисквания в зависимост от националните условия.

Включени са и мерки за правото на отказ от покупки, направени от разстояние и извън традиционните за тази дейност места. С някои изключения потребителите ще могат да се откажат от договори за такива покупки в рамките на 14 дена, без да трябва да дават обяснение за решението си и да заплащат каквато и да било сума.

Търговецът ще бъде задължен да достави стоките до купувача колкото е възможно по-скоро и не по-късно от 30 дена от сключването на договора. Ако това не се случи, потребителят ще може да прекрати договора и да получи обратно всички суми, платени по поръчката.

По отношение на допълнителните плащания преди сключването на договора търговецът ще трябва да получи изричното съгласие на клиента за такова плащане. В противен случай потребителят ще може да получи обратно сумата.

Според директивата, ако търговецът осъществява дейността си по телефона, клиентът не трябва да плаща повече от основната тарифа, когато контактува с продавача. Доставчиците на телекомуникациионни услуги ще могат да налагат допълнителни такси за такъв вид обаждания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.