1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС призовава за ново законодателство, гарантиращо справедливи цени във веригата на хранителните доставки

ЕС призовава за ново законодателство, гарантиращо справедливи цени във веригата на хранителните доставки

Комисията разследва растящата концентрация в хранително-вкусовата промишленост

Земеделците получават все по-малък дял приходи от продажбата на хранителните продукти, което ги прави зависими от субсидиите на ЕС, коментира „Еурактив". Поради тази причина политиците предлагат засилване правото на фермерите за договаряне в рамките на хранителната верига и увеличаване на доходите им, идващи от продажбата на продукцията.

Според Eвропейската фермерска организация „Copa-Cogeca" причини за понижението в средните доходи на земеделците са неблагоприятните пазарни условия и нарастващите разходи за производствени ресурси.

Европейската комисия изрази своето безпокойство относно ситуацията. Комисията разследва растящата концентрация в хранително-вкусовата промишленост и търговията на дребно, за да прецени дали потенциалните злоупотреби, направени от доминиращите участници на пазара са засягнали селскостопанската доходи.

Брюксел установи проблеми като „слаба прозрачност и прехвърляне на цени по цялата хранителна верига". Те ще бъдат разгледани през ноември в рамките на новия програмен период на Общата селскостопанска политика, започващ от 2013 г.

По-рано този месец, Европейският парламент призова ЕК да предприеме действия, за да се гарантира, че „злоупотребата с влиянието на пазара ще се коригира".

„Земеделците преди всичко са предприемачите и предпочитат да печелят по-голяма част от доходите си от пазара", подчерта „Copa-Cogeca", цитирана от ''Еурактив''. „Следователно ускоряването на икономическата роля на производителите трябва да бъде приоритет. Така те ще могат да спечелят подобаваща компенсация от пазара", твърди европейската организация.

В резолюция, приета на 7 септември, Европейският парламент призова за ново европейско законодателство, което да гарантира справедливи цени във веригата на хранителните доставки.

ЕП твърди, че „позициите на договаряне на всички участници в хранителната верига трябва да бъдат променени, както и въвеждането на справедлива конкуренция чрез закон. По този начин ще се осигурят справедливи доходи за фермерите и прозрачност на цените за потребителите".

В доклада, подготвен от Жозе Бове (Група на Зелените, Франция), се предлага създаването на „правила за добра търговска практика, включващи санкции и подаване на оплаквания", за да се противодейства на нелоялното поведение на участниците на пазара. Тези действия биха могли да бъдат допълнени от „общоевропейски инструмент" за наблюдение на търговските отношения между производителите и търговците на дребно, с цел „при необходимост те да бъдат ребалансирани".

Парламентът също така предлага да се използват „стандартни договори" между земеделските производители и хранителната индустрия, които биха могли да станат задължителни в някои сектори. Целта е противопоставяне на злоупотреби, като например принудителни отстъпки, забавени плащания, препродажбата със загуби или промени на договорните условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.