1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с доклад за директните плащания

ЕС с доклад за директните плащания

Новата Обща селскостопанска политика ще донесе повече гъвкавост на отделните държави

С 4% по-малко са били директните плащания в сектор земеделие за България и Румъния през 2013 година в сравнение с 2012 година. Това става ясно от статистически доклад на Европейската комисия, публикуван в Брюксел.

Макар че броят на получателите на директни плащания е нараснал с почти 10% с приемането на България и Румъния през 2007 година, бенефициарите във всяка група държави са станали по-малко. В групата на 15-те страни-членки отпреди голямото разширяване през 2004-та за периода 2005-та до 2013-та е отчетен спад на получателите с 12%. При 10-те държави, присъединили се преди 11 години – 7 %, а в България и Румъния, приети през 2007-а, 4 %. Това се дължи на структурните промени в земеделието, които водят до по-малко, но по-големи стопанства. Заради това и заради по-големите суми, разпределяни от Брюксел, всеки фермер е получил повече директни плащания.

В сравнение с 2008 година сумата е нараснала с 11 % за целия Европейски съюз, а за първите 10 от новите страни-членки със 139 на сто. В България и Румъния ръстът е бил със 180 %.

По данни на Комисията новата Обща селскостопанска политика ще донесе повече гъвкавост на отделните държави и ще даде възможност за по-справедливо разпределение на плащанията между страните, регионите и стопаните. Същевременно с това новите правила целят и намаляване на вредните емисии и обръщат особено внимание на младите фермери, дребните стопани и такива в по-слабо развити райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.