1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с наказателни мита за стоки от САЩ

ЕС с наказателни мита за стоки от САЩ

От реципрочните мерки ще бъдат засегнати американски селскостопански продукти на стойност 350 милиона евро годишно

Реципрочни наказателни мита за американски стоки ще въведе Европейският съюз от средата на този месец. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - в отговор на задействаните от Вашингтон допълнителни ставки за стомана и алуминий.

В общо изявление Жан-Клод Юнкер Юнкер и еврокомисарят за търговия Сесилия Малмстрьом обявиха, че ще внесат жалба срещу американските мита пред Световната търговска организация. Още на 18 май Брюксел представи списък с американски стоки, за които ще има по-високи мита. При одобрение от страна на Организацията митата, могат да влязат в сила от 15 юни.

От реципрочните мерки ще бъдат засегнати американски селскостопански продукти на стойност 350 милиона евро годишно, както и преработени хранителни стоки за около 600 милиона евро. Най-голям дял се пада на посевния материал от царевица – 130 милиона евро. Следват боровинки за 90 милиона, както и оризови продукти и портокалов сок. От преработените храни и напитки с най-голяма стойност е уискито, за което през миналата година Европа е платила 570 милиона евро.

Европейската комисия преговаря до последно с Вашингтон за отмяна на митата в размер на 25 процента при стоманата и 10 процента при алуминия. Дни преди изтичане на крайния срок, Председателят на Европейската комисия Юнкер изрази остра критика за позицията на Вашингтон и обвини Съединените щати в протекционизъм.

 

Етикети ЕС, САЩ, мита, СТО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.