1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с нови правила за дигиталните етикети на торовете

ЕС с нови правила за дигиталните етикети на торовете

Ако се използват цифрови етикети, икономическите оператори ще трябва да осигурят тяхната достъпност и високо ниво на защита на потребителите

Споразумение относно новите правила, определящи изискванията за цифрово етикетиране на торовете, постигнаха преговарящите от Европейския парламент и Съвета. То актуализира настоящите правила и позволява на доставчиците, които отговарят на стандартите на ЕС за здраве, безопасност и опазване на околната среда, чрез този дигитален етикет да предоставят повече информация на икономическите оператори или на потребителите.
 
Цифровото етикетиране ще даде възможност за по-целенасочена информация и разнообразни опции за четене за крайните потребители, например чрез увеличен шрифт, автоматично търсене, високоговорители или превод. В същото време ще се рационализира процеса на етикетиране за икономическите оператори и ще се улесни актуализирането на етикетите, ще се намалят отпадъците от опаковки и ще се повиши общата конкурентоспособност.
Съгласно договорените правила дигиталното етикетиране ще бъде доброволно, което означава, че производителите и вносителите могат да избират дали да предоставят информацията във физически или цифров формат или комбинация от двете. Вариантите ще зависят от това дали торовете са предназначени за икономически оператори или крайни потребители и дали се доставят с или без опаковка. 
 
Ако се използват цифрови етикети, икономическите оператори ще трябва да осигурят тяхната достъпност и високо ниво на защита на потребителите. По-специално, цифровите етикети трябва да бъдат достъпни безплатно, лесни за достъп и с възможност за търсене. 
Цифровите етикети могат да съдържат информация за емисиите на парникови газове в производствения процес, въздействието на тора и неговата агроекологична ефективност. Освен това те могат да включват препоръки за употребата и най-добри практики за ограничаване на загубите на хранителни вещества. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.