1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с позиция за срещата в Глазгоу

ЕС с позиция за срещата в Глазгоу

Конференцията на ООН по изменението на климата e позната и под съкращението COP 26

Позицията, която Европейският съюз ще защитава на Конференцията на ООН по изменението на климата в Глазгоу, позната и под съкращението COP26, беше одобрена от Съвета на Европа. Основната точка е, че е крайно неотложно да се засилят глобалните ответни действия за справяне с извънредната ситуация в областта на климата и се подчертава необходимостта от справедлив и честен преход към климатична неутралност в целия свят.
 
Към днешна дата светът не е в процес на задържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса. Необходими са много повече колективни усилия, за да се поддържа температурата на нашата планета в безопасни граници. По време на КОП 26 Европейският съюз ще призове всички страни по Парижкото споразумение да предложат амбициозни национални цели за намаляване на емисиите, а развитите държави да увеличат международното финансиране на борбата с изменението на климата. С приетите заключения Съюзът показва не само воля, но и получи силен мандат да ръководи дискусиите в посоката на опазване на планетата в полза на всички и на подкрепа за най-уязвимите от изменението на климата.
Припомня се също така, че ЕС и неговите държави членки са водещият световен донор на финансиране за борбата с изменението на климата и се потвърждава отново трайният им ангажимент да увеличават мобилизирането на международно финансиране за борба с изменението на климата. Приканват се и други развити държави да увеличат своя принос като част от колективната цел на развитите страни да мобилизират съвместно по 100 милиарда щатски долара годишно за 2020-та и в периода до 2025 година.
 
Целта на COP26 е да се обединят държавите, за да се ускорят действията за постигане на целите на Парижкото споразумение, прието през 2015 и влязло в сила на 4 ноември 2016-та. Към днешна дата в споразумението участват 197 страни и с него се определят две основни цели. Първата е за ограничаване на повишаването на средната глобална температура значително под 2 градуса, а втората е адаптиране към неизбежните последици от изменението на климата, както и съгласуване на капиталовите потоци с целите за постигане на развитие, устойчиво на климатичните промени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.