Решението е взето от национални експерти от различни страни-членки
От 1 февруари Европейският съюз спира подкрепата си за свиневъдния сектор. Решението е взето от национални експерти от различни страни-членки, съобщиха от Комисията в Брюксел.
Помощите за частно складиране на свинско месо бяха въведени от Европейската комисия в началото на януари, за да се намали предлаганото на пазара количество и за стабилизиране на цените. Оттогава 18 държави са се възползвали, като са извадили общо близо 90 хиляди тона от пазара, складирайки го за срок от пет месеца. Сред страните са България, Германия, Испания, Дания и Холандия.
Мярката бе в отговор на руското ембарго, обявено през 2014 година. Тогава руските власти забраниха вноса на свинско месо с аргумента, че в много източноевропейски страни има случаи на африканска чума по свинете. Ако се наложи, Европейската комисия отново ще отпусне средства по програмата, се казва в нейно съобщение.