1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС за превенция на епидемии по животните

ЕС за превенция на епидемии по животните

Фермерите ще бъдат задължени да използват възможно най-малки количества антибиотици

По-строги правила срещу разпространението на болести като птичи грип или африканска чума по свинете ще разработи Европейския съюз през следващите месеци. За това се договориха представители на страните членки, на Европейската комисия и на парламента на среща в Брюксел.

Основното внимание ще бъде насочено към превенцията, изтъкнаха участници в срещата. Фермерите ще бъдат задължени да използват възможно най-малки количества антибиотици, за да не се стига до резистентност при животните. 

Освен това Европейският съюз ще състави списък с опасни заболявания като чумата по свинете, шап и птичи грип. На браншовите организации на животновъдите и на ветеринарните служби ще бъде възложено да изготвят екшън-планове за кризисни ситуации. Животновъдите и търговците на животни ще бъдат обхванати в национални регистри, гласи друго решение.

Преди да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на министрите. След това държавите-членки ще имат пет години, за да приведат националното си законодателство в съответствие с новите европейски норми. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.