1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС забрани внос на пилешко от САЩ

ЕС забрани внос на пилешко от САЩ

В резултат на епидемията от птичи грип цената на яйцата е скочила драстично

40 милиона кокошки и пуйки са умъртвени в Съединените Щати до началото на юни заради епидемията от птичи грип. Това е най-мащабното разпространение на болестта в Щатите досега. Европейският съюз наложи забрана за внос на птичи продукти от САЩ.

Най-засегнат е щатът Айова, който е и най-големият производител на яйца. По данни на ветеринарните власти там са били умъртвени около 30 милиона кокошки-носачки, като по този начин са унищожени 10 процента от производството на яйца в Щатите. В голямата си част то е концентрирано в няколко големи предприятия, които отглеждат средно по милион и половина птици. В случай, че при отделни животни се установят симптоми на птичи грип, предписанията за сигурност изискват всички животни във фермата да бъдат умъртвени.

В резултат на епидемията цената на яйцата е скочила драстично. В магазините на дребно тя вече е двойна, спрямо периода преди избухването на епидемията. Преработватели на пилешко и пуешко месо вече са освободили стотици работници, тъй като намаляват драстично продукцията си заради липса на суровина. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.