1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Етикети на селскостопанските продукти ще повишат качеството, смятат от ЕП

Етикети на селскостопанските продукти ще повишат качеството, смятат от ЕП

Европейските депутати искат да бъдат добавени нови информационни инструменти като органични лога

 

Задължителни етикети на селскостопанските продукти ще гарантират, че потребителите са напълно информирани за качеството на храните, а и ще повишат конкуренцията между производителите. Това обявиха депутатите от Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП). Защитата на географските индикатори и традиционните специалитети от фалшификати също са важни мерки за защитата на високите стандарти за качество в ЕС, допълват от комисията.

Европейските депутати се обединиха около нуждата да бъде запазена настоящата система от географски индикатори и двата основни инструмента -  защитен произход и защитен географски индикатор.

От комисията настояват още на етикетите на продуктите да бъде описано къде е отгледано растението или животното, от което е произведен продукта. На етикетите не трябва да има информация, която да оскъпи производството им, като например баркод или уебсайт. Допълнителна информация обаче може да бъде вписвана доброволно, допълват от ЕП. Поискано беше още Европейската комисия да проучи възможностите за добавяне на нови информационни инструменти, сред които за качество или лого за органичен произход.

 

 

Етикети етикти, храни, ЕП
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.