1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатът Мария Габриел представи в Русе възможностите за подкрепа и развитие на пчеларския сектор

Евродепутатът Мария Габриел представи в Русе възможностите за подкрепа и развитие на пчеларския сектор

Основното предизвикателство пред сектора е обединението около общи цели

По време на регионалната конференция на Предприемачи ГЕРБ в Русе „Финансови инструменти и възможности за финансирането на българският бизнес”, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел представи съществуващите на национално и европейско ниво мерки за подпомагане на пчеларството.

На първо място тя информира за предстоящата през юни Европейска седмица на пчелата и опрашването в Европейския парламент, чийто организатор е за втора поредна година. Специално участие в мащабното събитие ще вземе принца на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на биологичното разнообразие, по-специално на дивите пчели. „Специализираната европейска седмица е уникална възможност за популяризиране на качествата на българските мед и пчелни продукти. Тя е място за среща на пчелари, научни работници и политици от всички европейски държави в търсене на отговори на предизвикателствата пред пчеларския сектор в Европа. И тази година родните пчелари ще имат силно присъствие“, заяви Мария Габриел.

Според нея основното предизвикателство пред сектора е обединението около общи цели. В този контекст подчерта, че пътят напред за по-доброто бъдеще на пчеларството минава през истинско национално обединение на пчеларите, което да има силата да отстоява интересите на сектора.

На следващ ред Мария Габриел представи подробна информация за схемите, по които пчеларите могат да кандидатстват за развитие на пчелните стопанства. Основни сред тях са Националната програма по пчеларство и четири мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В рамките на последвалата дискусия с пчелари от Русе, Попово, Търговище, Разград и други райони не бяха подминати и важните въпроси за научните изследвания, образованието и обучението на млади пчелари, мястото на България в биологичното пчеларство, вносът на мед от трети страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.