1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутати искат създаване на европейски сили за борба с пожарите

Евродепутати искат създаване на европейски сили за борба с пожарите

Да бъде оказана финансова помощ на пострадалите

Гръцки евродепутати призоваха за създаване на ефикасни европейски сили за борба с пожарите и за финансиране на незабавни мерки за регистриране на щетите от огнената стихия, поразила това лято Южна Европа. Това съобщават гръцките електронни медии, цитирани от БТА.

На своето последно заседание Европейският парламент прие резолюция за горските пожари, която е подкрепена от 647 представители, 31 са се обявили против, а 22 са се въздържали. Евродепутатите са изразили дълбоко съжаление за тежките загуби, причинени от пожарите в някои страни на ЕС.

В одобрената от тях резолюция се настоява незабавно да бъдат обсъдени мерки за превенция и борба с пожарите. Те призовават Европейската комисия да предостави средства от фонд "Солидарност" на ЕС и без отлагане да бъде оказана финансова помощ на пострадалите от пожарите.

Пожарите това лято в Европа са изпепелили 315 хиляди хектара площи. Членовете на ЕП искат комисията да внесе предложение за изготвяне на европейска стратегия за борба с природните бедствия.

 

 

Етикети пожар, ЕП, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.