1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутати предупреждават за възможни рискове от търговските споразумения

Евродепутати предупреждават за възможни рискове от търговските споразумения

Настояват за повече прозрачност и добра защита на европейските производители на храни

Евродепутати предупреждават за възможни рискове от търговските споразумения, за които Европейският съюз води преговори. Те ще доведат да навлизането на евтини продукти с ниско качество и несигурен произход и ще поставят европейските производители пред сериозни изпитания.

Такива рискове крие споразумението с южноамериканските страни в рамките на най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка - Меркосур. Бразилският скандал с месото е показал какви са опасностите от засиления внос на стоки от региона. В момент, когато все още не са ясни проблемите с подкупите, корупцията и измамите, Европейската комисия продължава да води преговори за свободна търговия с Меркосур. Евродепутати твърдят, че преговорите са в интерес на европейските производители на машини, превозни средства и фармацевтични продукти, които представляват най-големият износ за Меркосур, които лобират за бързо провеждане на търговските преговори. Това обаче няма да бъде от полза за фермерите и производителите на храни в Европа.

Евродепутатите настояват за повече прозрачност и добра защита на европейските производители на храни. Освен това, подходът при преговорите облагодетелства големите земеделски стопани за сметка на малките – до това води отказът на органите по конкуренция да ограничат пазарната концентрация в  месопреработването. Държавите от Европейския съюз ще бъдат изправени пред по-евтин и по-нискокачествен внос от латиноамериканските страни, което представлява сериозен риск за Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.