1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите с различни позиции по въпросите за климата

Евродепутатите с различни позиции по въпросите за климата

Парниковите газове трябва да намалеят с 55% до 2030 г.

„Европейците трябва да поведат целия свят, постигайки климатичен неутралитет до средата на този век. Ще бъде много трудно.“

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на пленарно заседание на Европейския парламент. Депутите изказаха мнения относно пакета „Адаптиране към цел 55%“. Той включва инициативи за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 година.

„Трябва да избегнем някои клопки. На първо място не бива да подценяваме измеренията на предизвикателството. Както казах ще бъде трудно. Никой не твърди нищо друго. Втората клопка, която трябва да избегнем е да говорим през цялото време за разходите на прехода и да не говорим за цената на липсата на преход. Погледнете какви щети причиняват наводненията или горските пожари, но нека да си дадем сметка, че децата ни ще се бият за храна и вода, ако не предприемем нищо. Всички сегашни предизвикателства ще ни се струват детски игри, ако не овладеем климатичните изменения. Онези от вас, които критикуват пакета, критикуват всъщност климатичната политика“, заяви Тимерманс.

Джосиен Кутаяр, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, заяви от своя стана, че мерките в пакета "Адаптиране към цел 55%" са много амбициозни. 

„Искам да се спазват и социалните права. Да не забравяме уязвимите, за които ще е трудно да свързват двата края. Нека не забравяме и хората в най-отдалечените региони. В селските райони също, които така или иначе изпитват затруднения. Преходът няма да е лесен, но трябва да направим така, че той да е справедлив.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.