1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвазивните видове причиняват щети за милиарди евро

Инвазивните видове причиняват щети за милиарди евро

Щети за милиарди евро причиняват всяка година инвазивните животински и растителни видове в Европа. По-голямата част от щетите е за селското и горското стопанство, показва изследване, проведено от международен екип от учени.
 
Според проучването за последните 60 години щетите в Европа, причинени от привнесени от други континенти видове, възлизат на 116 милиарда евро. Учените са на мнение, че тези цифри са силно занижени и предполагат, че загубите са далеч по-големи, но не са изследвани. 
 
Като най-големите вредители се посочват сивият плъх, американския пелин, дивият заек, един вид азиатски бръмбар, както и един вид плоски червеи. Между 1960 и 2020 година само на плъховете се падат 5,5 милиарда евро, изчисляват учените. Според тях има най-различни причини за привнасянето или миграцията на инвазивните видове – туризъм, затопляне на климата, търговия и транспорт. 
 
Не всички чужди растителни и животински видове причиняват щети, изтъкват специалистите. Те смятат обаче, че техният брой в Европа ще продължава да се увеличава, а с това ще растат и икономическите загуби. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.