1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисар Кармену Вела: София има шанса да получава чиста питейна вода от защитени местности

Еврокомисар Кармену Вела: София има шанса да получава чиста питейна вода от защитени местности

Международният форум на WWF “Икономика за жива планета” се провежда в ИнтерЕкспо център

Българската столица се радва на преимуществото да има естествено пречистена питейна вода, заяви европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела във видео обръщение, по време на откриването на форума “Икономика за жива планета”. Събитието, организирано от международната природозащитна организация WWF, в партньорство с Европейската комисия, ЮНЕСКО, Организация за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие, се провежда в четвъртък в ИнтерЕкспо център в София.

Комисар Вела изтъкна, че два милиона души от София и района се радват на чиста питейна вода от защитените местности в Рила и Витоша. По думите му, това е един от добрите примери за устойчиво ползване на екосистемни услуги, които България би трябвало да сподели.
Комисар Вела обърна специално внимание на инициативата „За Балкана и хората“, изпълнявана от български организации, сред които и WWF, която показва как да се насърчават местните продукти, като се работи с фермерите и с бизнесите.

Той посочи, че до 2030 година преходът към кръгова икономика би могъл да осигури над два милиона нови работни места в Европа. Не забравяйте еврофондовете – призова Вела. В рамките на Хоризонт 2020 са предвидени 650 милиона евро за проекти, насочени към кръгова икономика, а към тях се прибавят няколко милиарда от регионалните фондове, достъпни за страните членки за да преминат към рециклиране на отпадъците, добави представителят на Европейската комисия.

Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България заяви, че опазването на околната среда, на здрави и функциониращи екосистеми, овладяването на промените в климата са едни от ключовите решения за гарантиране на устойчивите ни икономики и добрите условия на живот за нас и поколенията след нас.

Сега е моментът за действие. Различията в света са привидно големи, но споделеният стремеж за устойчиво развитие може да ни обедини по нов начин и да тласне света напред, каза Кавръкова.

Според нея много от възможностите за глобална промяна идват от локални и регионални инициативи, често от държави несвикнали с позицията на лидер, каквато е България. Затова днес трябва да преосмислим ролята си и да удвоим енергията и инициативата си, да търсим партньорства и да бъдем в основата и в челото на промяната такава, каквато я искаме, като държава, общество, граждани на ЕС и човешки същества, които искат да живеят в по-добър свят от днешния.
 
Консервационният директор на WWF Деон Нел подчерта в изказването си, че човечеството се намира в изключително ключов момент и до 2050 година трябва да стабилизира климата, населението и биосферата.

Нел цитира данни от доклада на WWF „За жива планета“, според които ако негативните тенденции продължат до 2020 година популациите на диви животни ще намалеят с две трети спрямо 1970 година.  Ако не действаме решително, през 2030 година ще достигнем много опасна зона, подчерта Деон Нел.

Форумът може да бъде следен пряко онлайн в страницата на WWF България във Фейсбук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.