1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия награждава победителите в конкурса за наградата на ЕС за безопасност на продуктите

Европейската комисия награждава победителите в конкурса за наградата на ЕС за безопасност на продуктите

Единадесет предприятия от осем различни държави получиха признание за своите иновации и инвестиции в областта на защитата на потребителите

Европейската комисия съобщи победителите в конкурса за наградата на ЕС за безопасност на продуктите за 2021 г. Единадесет предприятия от осем различни държави получиха признание за своите иновации и инвестиции в областта на защитата на потребителите. Второто издание на наградата е посветено на две теми: защита на уязвими групи потребители и използване на нови технологии за повишаване на безопасността на потребителите, с отделни отличия за малките и средните предприятия (МСП) и за големите предприятия. Въпреки че наградата за безопасност на продуктите не е парична, тя ще даде на победителите широко признание. Като откроява най-добрите практики, Европейската комисия цели да вдъхнови други предприятия да защитават потребителите по-добре. В същото време наградата има за цел да се подобри осведомеността на потребителите за правото им да намират на пазара само безопасни продукти.

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, който беше домакин на церемонията по награждаването, заяви:

„Победителите в наградата на ЕС за безопасност на продуктите поставят нови високи стандарти за иновациите, които повишават безопасността на продуктите. Надявам се, че техните усилия за защита на европейските потребители ще вдъхновят други предприятия. Наградата е свидетелство за уменията, изобретателността и визията на хората, работещи в тези организации“.

Лауреатите на наградата на ЕС за безопасност на продуктите за 2021 г. са:

Бяха връчени златно, сребърно и бронзово отличие на шест малки и средни предприятия (МСП) и на пет големи предприятия с отлични постижения в областта на защитата на уязвими групи потребители или при съчетаването на безопасност и нови технологии.

ЗАЩИТА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ ПОТРЕБИТЕЛИ

 МСП

  • ЗЛАТНО ОТЛИЧИЕ: T.FIRST POOL SAFETY LTD (Кипър) — за повишаване на безопасността на басейните с асортимент от сигурни и лесни за използване огради на достъпни цени.
  • СРЕБЪРНО ОТЛИЧИЕ: ONANOFF EUROPE BV (Нидерландия) — за осигуряване на защита на ушите на децата посредством иновативни елементи за безопасност за слушалки и образователни дейности относно безопасните навици при слушане.
  • БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ: BESAFE (Норвегия) — за осигуряване на още по-голяма степен на защита на детските столчета за автомобили посредством интелигентна и проста система за затягане на предпазния колан.

Големи предприятия

  • ЗЛАТНО ОТЛИЧИЕ: IKEA OF SWEDEN AB (Швеция) — за специалния асортимент от домакински продукти на достъпни цени, които спомагат за безопасността на уязвимите потребители.
  • СРЕБЪРНО ОТЛИЧИЕ: MAXI-COSI - DOREL JUVENILE (Нидерландия) — за съчетаване в един продукт безопасността на бебешкото столче за автомобил с удобството на бебешко кошче.
  • БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ: TAMPAX - PROCTER & GAMBLE (Франция) — за продуктовите иновации и образователните кампании относно безопасното използване на тампони от младите момичета.

СЪЧЕТАВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ:

 МСП

  • ЗЛАТНО ОТЛИЧИЕ: TERRAINQ SOLUTIONS (Германия) — за подобряване на безопасността на предлаганите на електронния пазар продукти чрез система, която автоматично проверява техническата документация.
  • СРЕБЪРНО ОТЛИЧИЕ: SPREAD & COLE (Франция) — за разработване на съвместна платформа за по-бързо и ефикасно изтегляне на опасни продукти
  • БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ: LUDO PLAYGROUNDS (Гърция) — за повишаване на безопасността на детските площадки за игра чрез използване на интелигентни технологии за откриване на проблеми с безопасността.

Големи дружества

  • ЗЛАТНО ОТЛИЧИЕ: TO.TEM (Италия) — за насърчаване на безопасна и екологична мобилност чрез интегриране на технология за предупреждаване за опасност от сблъсък в електрическите скутери.
  • СРЕБЪРНО ОТЛИЧИЕ:POSITEC (Германия) — за създаване на автоматизирани косачки, които са по-безопасни за децата и животните благодарение на интелигентна и революционна технология.

С наградата на ЕС за безопасност на продуктите, която се организира от Европейската комисия на всеки две години, се отличават бизнес инициативи, които полагат изключителни грижи за защита на потребителите и повишават стандартите за безопасност на потребителските продукти в целия ЕС. Второто издание на наградата на ЕС за безопасност на продуктите беше отворено за участие за предприятия от държави — членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. В него кандидатстваха малки и големи предприятия от 15 различни европейски държави. След проверка за допустимост жури, съставено от експерти в областта на политиката и безопасността, избра финалистите във всяка категория. След това всички финалисти преминаха проверка въз основа на международно признатите критерии за корпоративна социална отговорност. Победителите бяха определени въз основа на четири фактора: иновации, въздействие, потенциал за вдъхновение и фирмени процеси за безопасност на продуктите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.