1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия одобри нова държавна инвестиционна помощ за млечния сектор в България

Европейската комисия одобри нова държавна инвестиционна помощ за млечния сектор в България

Снимка:

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров

Европейската комисия е одобрила държавна инвестиционна помощ за млечния сектор в България, съобщи Агенция „Фокус”.

Новата помощ ще бъде свързана с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като субсидията по проектите на млекопроизводителите ще стане до 70-75 %, тъй като ще бъде осигурен кредитен ресурс от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

„Така схемата става много проста – взимаш кредит с референтен лихвен процент малко под 6 % от фонд „Земеделие”, изпълняваш проект по ПРСР и съответно инвестицията ти излиза не повече от 20-30 % за твоя сметка и това именно е отговорът на въпроса за т. нар Гаранционен фонд. ДФЗ като дава този кредит, гарантира пред ПРСР. Смятаме тази възможност да стане факт тази есен. Проведохме вече първите разговори с Европейската комисия. През септември ще продължим и се надяваме, че това ще повиши интереса към усвояване на европейските средства. Защото няма какво да се заблуждаваме, това е най-големият и сигурен ресурс, който може да помогне на сектора. Има резервиран бюджет специално за млекопроизводителите, но паралелно с това, знаете, че кредитите, които ДФЗ отпуска, са от 4 месеца. Така, че млекопроизводителите могат и това да се възползват”, каза Димитров.

Към момента се изчаква окончателното решение на Европейската комисия за помощта. „Фактът че я одобри съвсем официално преди 15 дни означава, че ЕК няма нищо против това, което сме предложили като ангажимент. Мисля, че по така ще облекчим режима за кандидатстване и да накараме фермерите да имат по-голям интерес към ПРСР. По този начин ще усвоим повече европейски средства, а едновременно с това ще облекчим бюджета на България”, допълни зам.-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.