1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия с тежки упреци срещу Русия

Европейската комисия с тежки упреци срещу Русия

Жозеп Борел призова Русия да вдигне блокадата и отново да позволи свободното корабоплаване през Черно море

След отказа на Русия да удължи срока за черноморския коридор, Европейската комисия отправи остри критики към Москва. По думите на Върховния представител по външните работи на Съюза Жозеп Борел с това си решение Русия още повече изостря световната продоволствена криза, която предизвика с блокирането на украинските пристанища.
 
От името на Комисията Борел призова Русия да вдигне блокадата и отново да позволи свободното корабоплаване през Черно море. Москва се оттегли от споразумението в понеделник, обвинявайки Запада, че чрез санкциите си ограничава износа на руски храни и торове. С това прекрати експорта от Украйна по море, който през миналата година достигна малко над 30 милиона тона. С това Украйна остана, въпреки войната, най-големият доставчик на пшеница за Световната програма по прехрана на ООН, осигурявайки повече от половината количество, набавено от програмата.
В своето изявление за медиите Жозеп Борел призова Русия спешно да преосмисли решението си и веднага да възобнови осъществяването на черноморската зърнена инициатива. Според него спирането на морския коридор ще доведе до недостиг на храни за най-бедните държави, за което отговорността е единствено на Москва. "Русия продължава да използва храната като оръжие", подчерта Борел.
 
В същото време от руското външно министерство съобщават, че министър Сергей Лавров и турския му колега Хакан Фидан са разговаряли по телефона, търсейки алтернативи на черноморския коридор. Става дума за варианти, които "не зависят от подривните действия на Киев и неговите западни покровители", пишат от ведомството. Часове по-рано беше извършен ракетен обстрел над пристанището в Одеса, което е най-важното за украинския износ.  Руското министерство на отбраната нарече операцията "удар на възмездието" и заяви, че целите са били места, в които са се готвели терористични атаки срещу Русия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.