1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия се отказа от горната граница при директните плащания след 2020 година

Европейската комисия се отказа от горната граница при директните плащания след 2020 година

Поощрява се модернизацията и диверсификацията в селското стопанство

Европейската комисия се отказа от горната граница при директните плащания след 2020 година. Въпреки това малките и средни стопанства ще получават по-голяма подкрепа. Това става ясно от нов проект за реформиране на Общата селскостопанска политика.

В предишен проект, представен през октомври, беше заложено директните плащания да не надвишават сумата от 100 хиляди евро на стопанство. Авторите на проекта подчертават обаче, че малките и средни ферми трябва да получават по-солидна подкрепа, като това ще се финансира чрез съкращение на сумите, плащани на големите стопанства. И след 2020 година директните плащания трябва да служат за стабилизиране на доходите на земеделските стопани.

Европейската комисия предвижда още да поощрява модернизацията и диверсификацията в селското стопанство чрез целенасочена подкрепа за инвестиции в тази посока. Като конкретни примери са посочени така наречените прецизни фермерски практики, както и използването на възобновяеми енергийни източници. Предлагат се и различни мерки, които да гарантират по-добра позиция за фермерите в хранителната верига.

Окончателният вариант на предложенията на Европейската комисия ще бъде представен на 29 ноември от агрокомисаря Фил Хоган.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.