1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент гласува промените в биорегламента след 4-годишни преговори

Европейският парламент гласува промените в биорегламента след 4-годишни преговори

Според агрокомисаря Хоган новият регламент дава добра основа за растеж на биоземеделието

Европейският парламент гласува промените в биорегламента след 4-годишни преговори. Въвеждат се специфични правила за посевния материал, както и по-строги изисквания при вноса на биопродукти от трети страни.

В бъдеще всички страни в Европейския съюз трябва да имат база данни с наличния посевен материали за биокултури, като целта е след 2021 година секторът да използва само такива. Предвидено е биостопанствата да бъдат контролирани всяка година, а когато към тях няма забележки, контролите да се провеждат веднъж на две години.

Според агрокомисаря Хоган новият регламент дава добра основа за растеж на биоземеделието, като строгите правила за вносни продукти ще засилят доверието на потребителите. "Биоземеделието вече излезе от нишата", коментира комисарят и припомни импорта на биопродукти от Украйна, които предизвикаха промените в регламента. Преди няколко години в редица партиди украинско фуражно зърно бяха открити следи от препарати за растителна защита, заради които Комисията настояваше в новия регламент да има специална горна граница за подобни следи в биостоките. Такава обаче беше отказана при преговорите, както от Европарламента, така и от Съвета на министрите.

Въпросът беше дискутиран и преди гласуването в пленарната зала, като от групата на Консерваторите посочиха, че в бъдеще ще има различни правила на вътрешния пазар. Страни като Италия, Белгия и Чехия са определили максимално допустимо съдържание на препарати, други държави обаче нямат такова. От Социалдемократите отвърнаха, че горна граница не бива да има, тъй като качеството на биоземеделието не бивало да се мери по крайния продукт, важен бил цялостният производствен процес.

По данни на КОПА и КОДЖЕКА европейският пазар за биопродукти е нараснал за последните 4 години с 48 процента и генерира вече 30 милиарда евро оборот. За биоземеделие в Общността се използват обаче едва 7 процента от общата селскостопанска площ, като дефицитът между търсене и предлагане се покрива все повече от внос. Затова от КОПА и КОДЖЕКА настояват за по-голяма подкрепа за биофермерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.