1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз издаде забрана за внос на млечни продукти от Украйна

Европейският съюз издаде забрана за внос на млечни продукти от Украйна

Според експертите в маслото се влагат между 20 и 100 процента растителни мазнини

Европейският съюз издаде забрана за внос на млечни продукти от Украйна. Причината – производителите не спазват изискванията на Европейския съюз. Държавата няма достатъчно средства и капацитет, за да контролира всички партиди, предвидени за износ, според представители на браншова организация.

Още през юли държавната лаборатория за контрол на храните призна, че качеството на украинските млечни продукти не е високо. Според експертите в маслото например се влагат между 20 и 100 процента растителни мазнини.

На 1 януари Украйна получи правото да изнесе определени количества млечни продукти без мита за страните от Европейския съюз. В рамките на Договора за асоцииране към Съюза бяха разрешени 8 хиляди тона мляко, кисело мляко и други млечни продукти, както и по 1500 тона масло и мляко на прах. До момента квотите не са изчерпани.

По данни на държавната статистика в Киев, за първите шест месеца на годината млекопроизводството в страната е намаляло с малко над 1 процент в сравнение със същия период на 2015-та. До юни фермерите са доставили на мандрите общо 5 милиона тона. Въпреки спада в производството се очаква излишък от 800 хиляди тона, за който в момента няма пазар. Преди тези количества са били изнасяни за Русия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.