1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз смята да забрани вноса на месо от Бразилия

Европейският съюз смята да забрани вноса на месо от Бразилия

Причината - съображения за сигурност заради неспазване на санитарни норми

Европейският съюз смята да забрани вноса на месо от Бразилия. Причината - съображения за сигурност заради неспазване на санитарни норми. Брюксел е представил на държавите-членки списък с преработвателни предприятия в Бразилия. Решението кои от тези фирми ще бъдат изключени от доставките за Общността ще бъде взето на по-късен етап, посочиха от Комисията.

Преди близо година в Бразилия избухна скандал, при който властите установиха, че редица компании са плащали големи подкупи на контролни органи и лаборатории, за да прикриват нарушения и случаи на салмонела.

В момента прокуратурата в Бразилия разследва скандала, а в резултат на разкритията страната въведе редица нови правила в областта на хигиената при преработката на храните. Според властите новите норми гарантират качеството на бразилските продукти. Въпреки това в Европа все още съществуват притеснения, които допълнително усложняват преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и южноамериканския блок МЕРКОСУР, чийто най-голям член е именно Бразилия.

Зелените в Европейския парламент поискаха повече прозрачност за всички клаузи на подготвяното споразумение. Според аграрния експерт на Зелените, Мартин Хойслинг, потребителите в Съюза се чувстват измамени и не са наясно какви ползи или вреди ще донесе този договор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.