1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз удължи разрешителното за хербицида глифозат с нови пет години

Европейският съюз удължи разрешителното за хербицида глифозат с нови пет години

Процедурата за удължаването на срока се проточи повече от 18 месеца

Европейският съюз удължи разрешителното за хербицида глифозат с нови пет години. При последното гласуване решаващ се оказа вотът на Германия. Досегашният срок изтича на 15 декември.

При гласуването в постоянния комитет за растенията, животните, храните и фуражите против удължаването на срока бяха девет страни: Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Гърция, Италия, Франция, Люксембург и Малта. Гласовете на тези държави обаче не достигнаха, тъй като гласувалите "за" представляват повече от две трети от населението на Европейския съюз. Сред 18-те страни, подкрепили удължаването на срока, е и България. При предишния вот нашата страна гласува с "въздържал се".

Решението на Постоянният комитет дава зелена светлина за използването на хербицидите, съдържащи глифозат, за още пет години. Здравният комисар Витенис Андриукайтис, който отговаря за въпроса в Европейската комисия, коментира в социалните мрежи, че гласуването е показало, че държавите-членки приемат своята отговорност и могат да постигнат съгласие, стига да го желаят.

Процедурата за удължаването на срока се проточи повече от 18 месеца, тъй като при поредица от гласувания на различни нива не се намери квалифицирано мнозинство "за" или "против". Забавянето беше предизвикано от позицията на германското правителство, което продължава да е разединено по въпроса. Екоминистерството, водено от социалдемократите, беше против, докато земеделското министерство под ръководството на консервативния Социалхристиянски съюз, беше „за“. Първоначално Европейската комисия беше предложила нов 10-годишен срок, след това го намали на 7 и най-накрая на 5 години. От своя страна Европейският парламент поиска употребата на глифозат да бъде силно ограничена и след това забранена. В случая обаче Парламентът няма думата, решението е на Комисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.