1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери от Пазарджишко: Докато нас ни санкционират, в администрацията си раздават бонуси!

Фермери от Пазарджишко: Докато нас ни санкционират, в администрацията си раздават бонуси!

Вместо да получаваме повече пари от европейските фондове на нас ни се налагат санкции заради грешки на чиновниците

Докато на нас ни налагат санкции, във Фонд „Земеделие” се раздават бонуси. Това обявиха възмутени фермери от Пазарджишкия регион на среща, организирана от ПП "Обединени земеделци". Тя се състоя в Пазарджик на 26 февруари 2012 г. На нея присъстваха председателят на партията Петя Ставрева, зам.-председателят Георги Каркъмов, общински съветници и представители на браншови организации.

Като сериозен проблем стопаните посочиха неуредиците с т. нар. допустим слой и очертаването на обработваемите земи.  

Вместо да получаваме повече пари от европейските фондове на нас ни се налагат санкции заради грешки на чиновниците. Прекалената бюрокрация по-скоро ни демотивира да кандидатстваме с проекти по европейските програми и парите от Брюксел  остават мираж, посочиха земеделски производители.  

Оказа, че от присъстващите над 50 фермери само един е  реализирал проект по ПРСР. България изостава с усвояването на средствата от европейските фондове и за 5 години членство в ЕС сме усвоили под 25% от европарите, посочиха от Обединени земеделци.  Недостатъчно средства са усвоени и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци се нуждаем от по-голяма подкрепа, не само чрез средства от европейските фондове, но и от националния бюджет, заявиха присъстващите. 

Те повдигнаха въпроса за поетия от министъра на земеделието ангажимент да отпадне промяната в Закона за стоковите борси и тържищата, която допълнително затруднява дейността им. Към момента обаче това  обещание е не е изпълнено, констатират производителите.   

Необходимо е дребните и средните земеделски стопани да се обединят в браншови организации. Така фермерите ще защитават по-лесно интересите си, посочиха от Обединени земеделци.

Освен да подкрепя модернизацията на агросектора ПРСР има и друга мисия – развитие и създаване на алтернативи в селските райони. Фактите обаче показват, че  прекалено малко средства от програмата отиват за реализация на проекти в селата.

Ако искаме да противодействаме на обезлюдяването на селските региони, трябва да използваме ефективно европарите за създаване на алтернативен поминък в тях, посочи Петя Ставрева.

Хората напускат селата заради голямата безработица, а държавата нехае, споделиха участниците в срещата. Бяха дискутирани и необходими промени в законодателството, които да улеснят и подкрепят производството и реализацията на земеделска продукция в България. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.