1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери от Шуменско искат държавна помощ

Фермери от Шуменско искат държавна помощ

Ако изкупните цени на суровото мляко продължават да падат, това ще бъде краят на малките и средни животновъдни ферми в страната

Фермери от Шуменско настояват за спешна държавна помощ за българското животновъдство, защото в противен случай този отрасъл ще загине.  Основната причина за притесненията им са непрекъснато намаляващите изкупни цени на суровото мляко, които вече се сриват до 50 стотинки за литър.

Ако изкупните цени на суровото мляко продължават да падат, това ще бъде краят на малките и средни животновъдни ферми в страната. Това заяви Живко Илиев, председател на земеделската кооперация в шуменското село Велино. Той прогнозира, че целият отрасъл ще изчезне до две години, ако държавата не защити родните животновъди от евтиния европейски внос.   

Животновъдите изчисляват, че всяка изкупна цена на млякото под 70 стотинки обрича сектора на загуба.  Кооперацията във Велино, която отглежда 100 дойни крави, продава около тон и половина мляко дневно на цена около 63 стотинки и това й носи големи загуби.

Необходима е спешна държавна помощ за животновъдството, за да бъде запазен българския млечен сектор, предупреди Живко Илиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.