1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите на Острова настояват за яснота

Фермерите на Острова настояват за яснота

За селското стопанство ще има близо 9-годишен преходен период

Британските фермери са силно обезпокоени за бъдещето си след 29 март, когато се предполага, че страната ще напусне Европейския съюз. Затова настояват възможно най-скоро да получат яснота какво предстои.

На фермерска конференция в Оксфорд британският земеделски министър Майкъл Гоув изрази разбиране за притесненията на стопаните и посочи, че излизането от Съюза ще отвори големи възможности за селското стопанство. "Трябва само да сме добре подготвени и да приемем предизвикателствата, породени от политическите промени и технологическото развитие", каза Гоув. Той припомни, че за селското стопанство ще има близо 9-годишен преходен период, който ще даде сигурност на фермерите как да планират бъдещето си. Освен това правителството вече е изготвило план как ще изглеждат субсидиите след това.

От Националния фермерски съюз настояха Лондон да предприеме сериозни мерки, с които да гарантира стабилно снабдяване с хранителни продукти, което да е по джоба на населението. Правителството е длъжно да вземе решения, които да предотвратят "твърдия" Брекзит, изтъкна ръководителят на Съюза.

Според тях времето на топлите и успокоителни фрази за фермерите вече е отминало. Сега е моментът Мей и нейните министри да определят как ще се развива производството на храни през следващите години. "До Брекзит остават по-малко от 3 месеца, а бъдещето е повече от несигурно", казват от съюза. Фермерите се опасяват най-вече от срив на доходите си в резултат на очаквания спад при износа, особено на говеждо и агнешко месо. Освен това има опасност вносните стоки да станат по-скъпи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.