1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите получиха възможност да кандидатстват с втори проект по ПРСР преди да са приключили окончателно първия

Фермерите получиха възможност да кандидатстват с втори проект по ПРСР преди да са приключили окончателно първия

Промените вече са публикувани в бр. 55 на „Държавен вестник” от 20 юли 2010. година

Фермерите ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.) с нов проект преди да са подали заявка за окончателно плащане или да са получили отказ от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция за извършване на окончателно плащане по предишен проект, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Промените влязоха в сила с изменение на наредбите за реда и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по пет от най-атрактивните мерки на ПРСР. Промените вече са публикувани в бр. 55 на „Държавен вестник” от 20 юли 2010. г.

Мерките, за които измененията важат, са „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Добавяне на стойност към земеделски и горки продукти”, „Разнообразяване към неземеделски дейности”, „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.
Възможност за подаване на втори проект ще имат кандидатите с проекти с инвестиции по линия на Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) и по т.нар гарантирани бюджети от Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, обясни ресорният заместник – министър Светлана Боянова. Това се прави с цел животновъдите, които вече имат подадени проекти по мярка 121, например за закупуване на земеделска техника, както е най-честият случай и все още изпълняват проектите си, да имат възможност да се възползват от средствата по гарантираните бюджети за животновъдството.

По този начин ще могат да се възползват и от по-голямата субсидия от 85% по Нитратната директива, която ще се предоставя до края на годината, допълни Боянова. С промените целим да се постигне по-голямо усвояване на средствата по гарантираните бюджети, към които до момента нямаше голям интерес, каза още заместник-министър Светлана Боянова.

По мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” кандидатите могат да подават втори проект не само т.нар. гарантирани бюджети, но и по линия на Европейския план за икономическо възстановяване. Периодът на прием на проектни предложения по ЕПИВ и гарантираните бюджети по тази мярка беше удължен до 31 август. Направленията по гарантираните бюджети дават възможност за инвестиции по Нитратната директива, за привеждане в съответствие със стандартите на ЕС на животновъдните ферми извън сектор "Мляко", както и за проекти за покупката на оборудване за в областта на покупката за преминаване на към биологично производство на земеделски продукти и храни.

По линия на ЕПИВ фермерите пък ще могат да кандидастват за: инвестиции, директно свързани с производството на мляко, с изключение на инвестиции, свързани с въвеждането на стандарти за сурово мляко; инвестиции, свързани с производството на биогаз посредством използване на органични отпадъци, получени от земеделската дейност на стопанството на кандидата или от местно производство; инвестиции, свързани с производството на електричество или топлинна енергия посредством преработка на биомаса, вкл. строителство или обновяване на складове за биомаса (за посрещане на собствени енергийни нужди на земеделската дейност на кандидата); инвестиции за създаване и/или презасаждане на бързо растящи храсти и дървесни видове, използвани за производство на биоенергия; инвестиции на ниво стопанство във водоспестяващи технологии, вкл. съоръжения за съхранение на водата, и пречистване на отпадъчни води от производството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.