1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите в Европейския съюз не бива да очакват сериозни финансови средства от реформираната ОСП

Фермерите в Европейския съюз не бива да очакват сериозни финансови средства от реформираната ОСП

При предстоящите преговори с Лондон Брюксел ще настоява Великобритания да спази всички поети финансови задължения

Фермерите в Европейския съюз не бива да очакват сериозни финансови средства от реформираната Обща селскостопанска политика след 2020 година. За това предупреди агрокомисар Фил Хоган с оглед на излизането на Великобритания от Евросъюза. В момента не е ясно с какъв бюджет ще разполага Брюксел след напускането на Обединеното кралство.

Това щяло да стане ясно едва след като се договорят финансовите условия за Брекзит, посочи Хоган в белгийската столица.  В същото време комисарят потвърди, че британските фермери ще продължават да получават помощи от Съюза, докато страната им е негова членка.

При предстоящите преговори с Лондон Брюксел ще настоява Великобритания да спази всички поети финансови задължения. Според експерти става дума за около 100 милиарда евро, но сумата не е потвърдена официално.

По въпроса за бъдещето на селското стопанство в Обединеното кралство Хоган смята, че правителството трябва да представи ясна концепция на земеделските производители и средствата, с които могат да бъдат подпомогнати след излизането от Евросъюза.

При преговорите за Брекзит специално внимание ще бъде обърнато на Ирландия, допълни Хоган. Земеделците там са силно зависими от търговията с Кралството и ще бъдат сред най-ощетените след 2019 година. Като най-трудна се определя бъдещата търговия между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. В момента стокообменът е безпроблемен, но след Брекзит той ще се извършва единствено по правилата на Световната търговска организация, със съответните мита и такси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.