1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фил Хоган е недоволен от агроминистрите в ЕС

Фил Хоган е недоволен от агроминистрите в ЕС

Фермерското съсловие трябва да е част от решението на екологичните проблеми, а не техният причинител

Държавите в Европейския съюз не предприемат достатъчно усилия за опазването на околната среда, смята агрокомисар Фил Хоган. Според него екологичните аспекти, описани в предложенията му за аграрната реформа, все повече се разводняват.

Хоган за пореден път критикува пасивното поведение на аграрните министри от Европейския съюз по отношение на екологията. "Със съжаление наблюдавам, че министрите от доста време насам се опитват да понижат амбициите за защита на природата при реформата на Общата селскостопанска политика", каза той.

Една от малкото държави, която не е подложена на критика, е Германия, където Юлия Кльокнер се застъпва за високо ниво на екологията, настоявайки за строги стандарти, намаляване на вредните емисии и ограничаване на препаратите за растителна защита.

Досегашният агрокомисар отново изтъкна, че според него фермерското съсловие трябва да е част от решението на екологичните проблеми, а не техният причинител. За да се превърне този подход в реалност, е необходимо заложените в реформата на ОСП мерки за климата да се изпълняват, а не да се занижават. В противен случай на селските стопани се отнема възможността да участват активно при посрещането на новите предизвикателства в областта на екологията.

Новата Европейска комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен, ще встъпи в длъжност най-вероятно през декември. Причината за забавянето е, че евродепутатите отхвърлиха трима кандидат-комисари и сега номиниралите ги държави трябва да предложат нови.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.