1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фирми, които не се занимават с животновъдство, няма да имат право на евросубсидии за пасища

Фирми, които не се занимават с животновъдство, няма да имат право на евросубсидии за пасища

Снимка:

Законовите промени ще станат факт през ноември

От следващата година фирми, които не се занимават с животновъдство, няма да имат право на европейски субсидии за пасища. Законовите промени ще станат факт през ноември, увери председателят на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, цитирана от БНР.

За промяната настояват животновъдите, които се готвят да блокират автомагистрала "Тракия" утре, 29 октомври, заради неизплатени субсидии за "глава животно". Законът обаче няма да има обратна сила за фирмите, които вече са наели пасища, уточни Бъчварова. Тя не потвърди слуховете, че от пропуските в сегашния закон са се облагодетелствали действащи депутати.

Регулирането на покупко-продажбата на земеделски земи също е сред приоритетите на Народното събрание, увери председателят на земеделската комисия. Покупката от чужденци ще бъде ограничена с изискването за уседналост.

Овцевъдът Бисер Чилингиров подчерта, че трябва да се промени методиката за заявяване на площите. Правят се сдружения, които нямат нито едно животно. И получават европейски субсидии. Ще има съпротива на промените, има много лобита. Законът го позволява сега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.