1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд „Земеделие” и МЗХ организират форум в НДК

Фонд „Земеделие” и МЗХ организират форум в НДК

В рамките на кампания 2010 предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания

Държавен фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието и храните ще бъдат домакини на национален форум за разясняване на Кампанията за директните плащания - 2010 на 9 март в НДК. Събитието е част от Кампанията за директните плащания на площ, която стартира официално на 1 март. На него се очаква да присъства министър- председателят г-н Бойко Борисов. На форума ще бъдат поканени  представители на всички браншови организации в агросектора с цел да им бъде предоставена максимална информация за всички възможности и схеми за финансово подпомагане на земеделските стопани през 2010 г.

В рамките на кампания 2010 предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания – за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони. Всички те ще бъдат представени на 9 март в НДК. За да са информирани за прилагането на новите схеми на земеделските стопани ще бъдат разпратени и специални брошури.

Правилата за прилагане на новите схеми са разписани в Наредба №2 от 11 февруари 2010 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и специфично подпомагане за 2010 г., която е обнародвана в бр. 14 от 19 февруари 2010 г. на Държавен вестник. Срокът, в който фермерите ще могат да подават заявления за субсидии по всички схеми за подпомагане през 2010 г. е 15 май 2010 г. – в Общинските служби по земеделие по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Заявления ще приемат и след тази дата, но най- късно до 9 юни със санкция от 1% за всеки ден просрочие.

По отношение на Кампанията за директни плащания 2010 са предвидени 336 млн. евро, които се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Бюджетът за национални доплащания за тази година е в размер на 300 млн. лв., 150 млн. лв. от които са заложени в бюджета „под черта”.

 

Етикети ДФЗ, МЗХ, форум, ПРСР
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.