1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция е начело на класация за ограничаване на разхищението на храни

Франция е начело на класация за ограничаване на разхищението на храни

Оценени са хранителните системи в 25 държави според 58 критерия

Франция е начело на класация за ограничаване на разхищението на храни, а Германия е класирана на първо място за устойчиво земеделие. Подребата е базирана на международно проучване.

Първите три страни са Франция, Япония и Канада. При създаването на индекса за устойчивост на храните е използвана информация на източници като: Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Оценени са  хранителните системи в 25 държави според 58 критерия. Всяка година, близо една трета от световното производство на храни, което е малко над 1 милиарда тона, се губи. Това се равнява на около четири пъти количеството храна, необходима за изхранване на 795-те милиона души, страдащи от недохранване в света. Оценката за управлението на хранителните отпадъци отчита загубите, правителствените политики и инвестициите в инфраструктура за намаляване на отпадъците.

Устойчивото земеделие се фокусира върху използването на пестициди и минерални торове и агроекологични земеделски практики. Франция провежда цялостна политика за премахване на хранителните отпадъци. Нейното законодателство включва правни задължения към супермаркетите да даряват излишната храна за благотворителност. Страната е на първо място и с най-малък процент деца с наднормено тегло, следвана от Япония и Южна Корея. В Германия пък селско стопанство е устойчиво, благодарение на относително ниската степен на използване на торове и пестициди. Съединените щати са класирани като страна, в която затлъстяването на населението се е превърнало в трайна тенденция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.