1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция продължава да е против европейския план за отглеждане на ГМО

Франция продължава да е против европейския план за отглеждане на ГМО

ЕК ще преразгледа критериите за одобряване на ГМО на европейско ниво

Франция остава против плана на Европейската комисия да позволи на всяка страна членка да решава дали да одобри отглеждането на генно модифицирани култури, заяви френският земеделски министър, цитиран от Ройтерс.

Предложенията на ЕК от юни целят да проедолеят различията между страните, поради които европейското одобряване на ГМ култури е изключително трудно. Тези предложения обаче отново разделиха страните членки по въпроса, тъй като държави като Франция и Испания отхвърлят идеята за пренасяне на отговорността върху националните правителства.

„Комисията не трябва да предава отговорността за този ключов въпрос за европейското земеделие", заяви френският аграрен министър Бруно льо Мер на съвместна пресконференция с комисаря по здравето и потребителските въпроси Джон Дали.

Дали заяви, че разбира позицията на Франция и други страни, но се надява бързо да придвижи дискусията в 27-те и Европейския парламент, за да може правилата за отглеждане на ГМО да бъдат променени през следващата година.

Предложената промяна за това как да се взимат решенията за отглеждане на ГМО, ще позволи на страните да се позовават на екологични и социално-икономически критерии за да забранят отглеждането на ГМО в даден регион за да не се замърсяват биологичните ферми, заяви Дали.

В същото време ЕК подкрепя искането на Франция за преразглеждане на критериите за одобряване на ГМО на европейско ниво и ще публикува предложения по-късно тази година.

 

Етикети ГМО, Франция, ЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.