1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гърция ще използва законови средства, за да предотврати връщането на близо 425 млн. евро фермерски субсидии

Гърция ще използва законови средства, за да предотврати връщането на близо 425 млн. евро фермерски субсидии

Земеделският министър Костас Скандалидис ще се обърне към Съда на Европейския съюз

Гръцкото министерство на селскостопанското развитие заяви, че ще използва всички законови средства, за да да предотврати връщането на близо 425 милиона евро фермерски субсидии, поискано от Брюксел, предаде EurActiv.

Земеделският министър Костас Скандалидис уточни, че ще се обърне към Съда на Европейския съюз, за да анулира решение на Еврокомисията, според което гръцки фермери ще трябва да върнат субсидии, получени неправомерно от местното правителство след блокадата на гръцко-българската граница през 2009 г.

Парите ще натоварят значително националния бюджет и дефицита, както и в крайна сметка гръцкото общество, подчерта Скандалидис. Той изтъкна важността на европейските субсидии за фермерите в страната, като посочи, че средствата представляват 40% от доходите им и 75 на сто от инвестициите в селско стопанство.

Очаква се решението на Брюксел да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС и с него да се постави срок от четири месеца за връщане на 424.8 милиона евро незаконна държавна помощ. Ще направим всичко възможно решението да бъде спряно и по-късно отменено от Съда на ЕС, коментираха гръцки висши служители пред EurActiv.

Очаква се Атина да аргументира искането си пред съда с Временната рамка за държавна помощ, приета от Еврокомисията през 2009 г. Според нея националните правителства може да отпускат държавна помощ, за да се преодолее кредитният спад като част от европейския план за икономическо възстановяване. Брюксел обаче уточни, че мерките по програмата все пак представляват държавна помощ и това трябва да бъде отбелязано, за да получат разрешение.

Гръцките служители признаха, че Еврокомисията не е била уведомена за помощта, преди да бъде предоставена на фермерите. Бившият министър не изчака разрешението на ЕС и цялата процедура не беше извършена правилно, каза един от тях пред EurActiv. Скандалис също обвини предшественика си Сотирис Хадзигакис за неспазване на правилата на ЕС за държавна помощ, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.