1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия прехвърля 25% от директните плащания към екосхемите

Германия прехвърля 25% от директните плащания към екосхемите

Засега таван за директните плащания и дегресия няма да има

25 процента от директните плащания, които германските фермери получават по линия на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, ще бъдат прехвърляни към така наречените екосхеми. За това се договориха аграрните министри на провинциите на своята среща с федералното министерство на земеделието.
 
С единодушно взетото решение за преразпределението на средствата от първия стълб провинциалните министри отхвърлиха досегашното предложение на Юлия Кльокнер за 20%. В същото време Европейският парламент настоява този дял да бъде 30 на сто.
 
Освен за директните плащания, на министерската среща беше договорено и прехвърлянето на пари към Програмата за развитие на селските райони. Предвижда се постепенно увеличение, като през 2023 година ще бъдат пренасочени 10%, които през 2026-та ще достигнат 15 на сто.
 
Това означава, че от 2023 година базисната премия ще падне до 140 евро на хектар. За да получат тези пари, стопаните ще трябва да оставят между 3 и 5 % от площите си необработени. Все още не е ясно какви мерки за екосхемите ще могат да избират фермерите. Обсъждат се по-големи необработени площи, летни пасища, агрогорски системи и постоянни зелени площи.
 
Засега таван за директните плащания и дегресия няма да има. Вместо това малките и средните стопанства ще получават допълнителна подкрепа – до 40 хектара по 70 евро на хектар, а между 40 и 60 – по 40 евро на хектар. Младите фермери ще бъдат подпомагани с по 70 евро на хектар за първите 120 хектара, като предоставяните за целта средства се равняват на 2 на сто от директните плащания. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.