1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германската федерална служба по околна среда поиска по-висок данък добавена стойност за месото и млякото

Германската федерална служба по околна среда поиска по-висок данък добавена стойност за месото и млякото

Снимка:

Мерките ще подобрят климата и ще се отразят благоприятно на данъкоплатците

Германската федерална служба по околна среда поиска по-висок данък добавена стойност за месото и млякото. Целта на инициативата е опазването на климата.

Към момента повечето основни храни в Германия, включително тези с животински произход, се облагат с намалената ставка от 7 процента. Предложението на Службата за околна среда, която е част от екоминистерството, е за пълната ставка от 19 на сто за месо, млечни и други животински продукти. По думите на директора на службата, Мария Крауцбергер, с допълнителните приходи хазната би могла да финансира поевтиняването на растителни храни и обществения транспорт. Тези мерки щели да подобрят климата и да се отразят благоприятно на данъкоплатците.

В наскоро публикуван доклад със заглавието "Вредни за екологията субсидии в Германия" Службата констатира, че селското стопанство има значителен принос за климатичните промени. Това се дължало и на емисиите от метан. Въпреки това хранителните продукти, направени от месо и мляко, се радвали на по-ниската ставка ДДС, макар че производството им вреди много повече на климата, отколкото това на зърнените култури, плодовете и зеленчуците.

От своя страна Германският земеделски съюз изтъква, че отглеждането на говеда опазва екологично ценните зелени площи. Намаляването на поголовието нямало да помогне за опазването на климата, а ще застраши пасищата и ще премести млекопроизводството на други места по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.