1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германци искат техния закон за пивото да стане част от културното наследство на ЮНЕСКО

Германци искат техния закон за пивото да стане част от културното наследство на ЮНЕСКО

Германският закон за чистотата на бирата е приет през 1516 година в Бавария по настояване на херцог Вилхелм IV

Представители на общественото обединение "Германски институт за чистота на пивото" (DIRB) приеха резолюция, с която настояват правителството на Ангела Меркел да направи всичко възможно, за да влезе германския закон за чистота на бирата в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи вестник "Велт", цитиран от dnevnik.bg. "Това е нормативен акт на почти 500 години и е най-старият документ, регламентиращ качеството на хранителен продукт", аргументират се от DIRB.

Според сайта The Lockal обаче, включването на закона в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО може да се окаже трудно, тъй като Германия не е подписала Конвенцията за запазване на нематериалното културно наследство. Скоро това може да се промени, защото почти половината от членовете на DIRBТ са депутати в националния, регионалните парламенти или членове на общински съвети.

Германският закон за чистотата на бирата е приет през 1516 година в Бавария по настояване на херцог Вилхелм IV. Той посочва какви съставки могат да се влагат в бирата.

Според документа истинското пиво може да съдържа само ечемик, хмел и вода. За основа на закона е взет аналогичен документ от 1487 година, действал само на територията на Мюнхен.

Приемането на закона се обяснява с това, че през XVI-ти век пивоварите слагали в бирата какво ли не - подправки, билки (включително токсични), хвойна, лавандула, малина, дъбови листа, анасон, кимион и т.н. В някои случаи странните съставки се слагали, за да заместят хмела, а в други - за да се увеличи срока на годност на напитката.

Законът за чистотата на бирата първоначално действа само в Бавария, а от 1906 година е в сила за цяла Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.