1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гюнтер Йотингер: В ЕС няма да има данък "пластмаса"

Гюнтер Йотингер: В ЕС няма да има данък "пластмаса"

Подобни такси вече има в някои страни-членки

"В Европейския съюз няма да има специален данък върху пластмасови изделия", потвърди комисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер преди насроченото за тази седмица в Брюксел обсъждане на нова стратегия за управление на пластмасовите отпадъци. Тя ще засегне не само производителите на опаковки, но и фермерите и хранителната промишленост.

В началото на годината Китай спря вноса на пластмасови отпадъци от Европа. Затова в Брюксел се търсят нови начини за намаляване на отпадъците, тъй като всеки европеец произвежда средно по 480 килограма на година.

Една от идеите, представена в началото на май заедно с новата многогодишна финансова рамка, беше въвеждането на специален данък върху пластмаси, които не подлежат на рециклиране. Такъв общоевропейски данък обаче няма да има, изтъкна Гюнтер Йотингер. Новата стратегия има по-скоро за цел да призове националните правителства да въведат такси за някои видове опаковки, например за найлонови торбички. Подобни такси вече има в някои страни-членки. Приходите ще отиват на 80 процента в общоевропейския бюджет, а 20 на сто ще остават в страните-членки. По този начин Брюксел си осигурява допълнителен ресурс, тъй като досега държавите внасяха в бюджета 1 процент от брутния си вътрешен продукт. Йотингер предлага този дял да се повиши на 1,14 процента.

Всяка година в Европейския съюз се събират по 25 милиона тона пластмасови отпадъци от найлонови торбички, бутилки, еднократни прибори и опаковки за храни. Голяма част от тези отпадъци се изнася за преработка в трети страни, като до началото на годината Китай беше най-големият вносител. След като това вече не е възможно, Брюксел настоява за драстично намаляване на количеството боклуци. Затова в новата стратегия е записано, че до 2030 година всички хранителни опаковки трябва да станат рециклируеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.