1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Горски инспектори от РДГ Велико Търново извършиха проверка в района на община Златарица, село Росно

Горски инспектори от РДГ Велико Търново извършиха проверка в района на община Златарица, село Росно

Сигналът за нарушението е подаден от работници

Два констативни протокола за административни нарушения по Закона за горите съставиха горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) - Велико Търново при проверка в района на община Златарица, село Росно. Сигналът за нарушението е подаден в съботния ден (25 април) от работници, които реконструирали осем-километров участък от пътя и забелязали камиони с дървен материал да нарушават забранителните знаци за преминаване през трасето. Около 17 часа е направена комплексна проверка от служители на РДГ – Велико Търново, ДАИ и Регионално управление "Полиция". 

На около 100 м от табелата на с. Росно инспекторите задържат за проверка два товарни автомобила с прикачени полуремаркета. При проверката, извършена от горските служители водачите на автомобилите са представили превозни билети за по 50 пространствени куб. м. дървесина от дървесен вид бук и трепетлика. Превозните билети са издадени от лицензирания лесовъд на фирмата, който е отказал на поканата да присъства на проверката. 

Инспекцията показва, че обемът на вписаната в превозните билети дървесина и тази, която е натоварена на превозните средства съвпада, като е констатирано, че на превозните средства има и единично натоварени дървета от дървесни видове габър и череша, невписани в превозните билети. След извършената проверка горските инспектори констатират, че двата превозни билета са издадени от два различни кочана, като не е спазена последователността за издаването на превозни билети. 

За установените пропуски са съставени констативни протоколи за нарушения по Закона за горите. Ще бъде санкциониран лицензирания лесовъд на фирмата, извършила добива на дървесина в района на община Златарица, село Росно. На шофьорите на товарните автомобили са съставени два акта по Закона за движение по пътищата за неспазване на ограничение на пътен знак. 

Предстои извършване на проверка на терен в имота, от където е експедирана дървесината. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.