1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Hаредбата за подготовката на стратегии за местно развитие влиза в сила

Hаредбата за подготовката на стратегии за местно развитие влиза в сила

Посредством тази наредба се уреждат условията за предоставяне на субсидии по посочените мерки от Ос 4 ЛИДЕР на ПРСР

Министерство на земеделието и храните подготви Наредба за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Прилагане на стратегиите за местно развитие“ и по мярка „Управление на местни инициативни групи (МИГ) по Програмата за развитие на селските райони. Документът ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник тази седмица. Наредбата засяга придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г (ПРСР).

Посредством тази наредба се уреждат условията за предоставяне на субсидии по посочените мерки от Ос 4 ЛИДЕР на ПРСР, като тя включва критериите за обхват на подпомаганите дейности, финансови условия, изисквания към кандидатите, изисквания към стратегиите за местно развитие и проектите към стратегиите, допустими разходи и др. Минималният размер публичното финансиране от ПРСР за една стратегия за местно развитие е 2 млн. лв., а максималният - 4 млн. лв. Финансирането по мярка „Прилагане на стратегиите за местно развитие” ще се предоставя за дейности като осигуряване на основа за устойчиво развитие в селските райони; създаване на възможности за дългосрочна заетост и повишаване на доходите; подобряване на конкурентоспособността на местните продукти, опазване на природните ресурси и околната среда; стимулиране на интегрирани и устойчиви практики.

По мярка „Управление на МИГ, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие” ще бъде насърчавано развитието на МИГ; осигуряване на ресурси за дейностите на МИГ и за прилагане на техните стратегии; повишаване на информираността и уменията на местните жители и др.

Стратегията е нужно да обхваща територия с население не по-малко от 10 хиляди и не повече от 100 хиляди души в селски район. Дадена територия може да бъде включена в обхвата само на една МИГ и само в една стратегия. Самите стратегии ще се разработват до края на 2013 г. Крайният срок за изпълнените и отчитане на проекти по стратегия за местно развитие е 30 юни 2015 г., а за управление на МИГ – 30 септември 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.