1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хоган не се отказва от Меркосур

Хоган не се отказва от Меркосур

Спазването на условията от Парижкото споразумение за климата е основна част от договора

Европейската комисия няма да се откаже от договора за свободна търговия с държавите от Меркосур. Това потвърди в Брюксел говорител на търговския комисар Фил Хоган.

Съпротива срещу споразумението има в няколко европейски държави, като най-отявлените противници засега са Австрия и Франция. В Австрия новото коалиционно правителство, съставено от Зелените и консервативната Народна партия, вече даде ясна заявка, че няма да ратифицира договора под сегашната му форма. Наблюдатели във Виена смятат, че тази позиция е била наложена от Зелените по време на преговорите за коалицията.

Във Франция също расте натискът върху президента Еманюел Макрон да блокира договора с Меркосур. Основните аргументи на противниците са заради изсичането и умишленото изгаряне на големи площи тропически гори в Бразилия.

В своето изказване пред медиите говорителят на комисар Фил Хоган се опита да опровергае опасенията, изтъквайки, че спазването на условията от Парижкото споразумение за климата е основна част от договора.

"Според Европейската комисия споразумението с Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай е справедливо и балансирано", каза той.

По думите му Комисията ще  следи стриктно дали южноамериканските държави се придържат към правилата за опазване на климата. Засега текстът на договора е наличен само на английски език, в момента преводаческата служба в Брюксел работи по преводите на всички официални езици в Съюза, допълни говорителят.

Чак след това Европейският парламент ще започне дискусии по документа. През миналия декември редица депутати изразиха сериозни съмнения дали споразумението е съвместимо със "Зелената сделка" на Урсула фон дер Лайен. За да влезе в сила, договорът с Меркосур трябва да бъде одобрен както от Европейския, така и от всички национални парламенти.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.