1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Христо Бозуков представи важните неща пред страната ни в Плана за действие за развитие на биологичното производство

Христо Бозуков представи важните неща пред страната ни в Плана за действие за развитие на биологичното производство

Земеделският ни министър взе участие в първия Аграрен съвет под словенско председателство

За България е важно стимулирането на малките биологични производители и преработватели да бъде един от основните приоритети в Плана за действие за развитие на биологичното производство. Това каза земеделският министър професор доктор Христо Бозуков. Той взе участие в първия Аграрен съвет под словенско председателство. Министрите бяха приканени да одобрят заключенията на Съвета относно Плана за действие.

„Република България подкрепя проекта на заключение на Съвета по съобщението на комисията относно плана за действие на развитието на биологичното производство. Считаме, че заложените приоритетни цели в проекта създават една стабилна рамка за ефективното прилагане на плана за действие, но същевременно следва да се отбележи, че е необходимо тези мерки да бъдат съобразени със спецификите и степента на развитие на биологичното производство на всяка една отделна страна членка“, заяви проф. д-р Христо Бозуков.

Българският земеделски министър изреди още какво е важно за развитието на биологичното производство.

„Биологичното земеделие е дейност, свързана с по-високи производствени разходи от конвенционалното земеделие, тъй като изисква използването на естествени процеси и вещества без предлагане на синтетични продукти. Осигуряването на целево финансиране за пронационални кампании допълнително ще стимулира по-ефективното реализиране на продуктите от биологичното производство. Не на последно място насърчаването на научните изследвания и иновациите в тази област е от ключово значение и следва да продължим“, завърши Христо Бозуков.

Лидеа оферта рапица

Отношение по темата взе и Януш Войчеховски, комисар по земеделие и развитие на селските райони в Европейската комисия.

„Да, наистина това е един много амбициозен план – 25 % от земеделските площи да се обработват биологично и на второ място значителен напредък и увеличение на биологичните аквакултури със срок 2030 година. Тази цел за 25% е ключова както за изпълнението на стратегията „От фермата до трапезата“, така също и за да изпълним „Зелената сделка“. Много важна е и обществената роля на биологичното производство – имаме тази цел от 25 % в стратегията от „От фермата до трапезата“, имаме пазарната ориентация, насоченост според търсенето, веригите на стойността. Всичко това включва увеличаване на осъзнателността, насърчаване на зелените обществени поръчки, фокус върху научните изследвания, иновациите, контрола и съответно проследяемостта“, заяви Януш Войчеховски.

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони допълни, че тук се призовават страните членки да положат необходимите усилия за това Планът за действие да бъде успешен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.